Rolling Heron's Totally Amazing Blog

Random rants of sillyness

eDomaćica: Tetkina embargo gibanica 09/06/2010

Filed under: eDomacica — Tasha @ 8:03 PM

Ovako izgleda gibanica posle dva dana u frižideru

Vikipedija kaže:

Gibanica je vrsta srpske slojevite pite, obično nadevena belim kravljim sirom sa uljem i jajima, ili ređe, umesto sira, sa mesom, krompirom ili spanaćem. Od pite se razlikuje po nešto debljim korama. Slojevi kora i nadeva se mogu ređati ravno, ili češće kao zgužvane kore natopljene nadevom sa ravnom korom na dnu i  vrhu (ova varijanta se zove gužvara).

Nešto, nešto, bla bla bla. Standardna gibanica će imati sir. Fensi gibanica će imati i kajmak. Moj komšija tvrdi da je moja baka stavljala trideset jaja u gibanicu. E, ovo neće biti ni jedna od tih gibanica 🙂

Usput, da podelim malo u bližoj prošlosti stečene mudrosti: Jedina razlika između ređane gibanice i pite sa sirom je u debljini kora.

Da krenemo?

TETKINA EMBARGO GIBANICA

  • Uključimo peć na 180°C
  • U dubljoj posudi umešamo 5 jaja, 750ml jogurta i 5 kašika običnog ulja (tj. suncokretovog)
  • Pleh u kome ćemo peći namažemo s uljem (da se gibanica ne zalepi)
  • Na dno položimo jednu celu koru, tako da krajevi vire iz pleha
  • Jednu koru odvojimo za kasnije
  • Ostale kore cepamo na pola, delovem umačemo u smesu jaja i jogurta i ređamo u plehu
  • Kad nam ponestane kora, uzmemo onu koju smo odvojili i stavimo preko pleha. Ivice uvučemo pod nagužvane kore, koliko je god moguće.
  • Kada su kore uspešno ušuškane, u sada praznu činiju od smese jaja i jogurta sipamo malko vode (oko pola čaše) i sakupimo ono jaja i jogurta što je ostalo po dnu i ivicama, te ovom novom… hm… emulzijom 🙂 prelijemo gibanicu.
  • Gibanicu pečemo oko 20min.

Ukratko:

500g kora
750ml jogurta
5 jaja
5 kašika ulja
10ml vode

30min
6 ljudi

Predlog: Evo lep sajt sa nekim receptom za gibanicu. Recept mi se ne sviđa, ali uputstva imaju sličice. Ako hoćete, gornja kora se može premazati s malo ulja, da lepše sija. Dobra ideja je gotovu gibanicu položiti na gornju koru, kako se sav materijal ne bi skupio na donjem delu (Jadna mala izvrnuta torto, vrh ti na dnu stoji!). Ako gibanica kojim slučajem nastaje u Sloveniji, jedine iole dobre kore su Hokus.

 

Leave a comment