Rolling Heron's Totally Amazing Blog

Random rants of sillyness

eDomaćica: Njoke sa sosom od pomodorina i fetom 10/04/2010

Filed under: eDomacica — Tasha @ 7:30 PM

Ah, vreme je užasno. Tačno prelazni period između nemaštine na koju naviknemo zimi i šarenila raznoraznih voćki i povrćki koje donosi leto. Da citiram zeku iz ‘Čudesne šume’: Mrzim mrkve iz frižidera. S tim da je u pitanju paradajz i nije iz frižidera nego je iz staklenika. Em je ogroman, em je zelen iznutra, em ne miriše na paradajz, em nema ukus ni na šta. Zato sam se odlučila za pomodorine. Jednostavno su izgledali bolje. Mislim, vidi sliku. Nisu li precakani?

Tako da, evo ga, jedan lep, svež, letnji recept:

NJOKE SA SOSOM OD POMODORINA I FETOM

  • U… hm, šta znam, recimo 3 ili 4l vode ubacimo prstohvat soli i stavimo da se kuva. Znam, zuči neodređeno. Evo određenije: Pola dubokog lonca u kom bi inače kuvali špagete.
  • Kad voda zavri, ubacimo 1kg njoka. Smanjimo vatru i pustimo da vri. Kad njoke počnu plutati po površini, vreme je da ih procedimo. I sklonimo s ringle, naravno.
  • Proceđene njoke sipamo u duboku posudu iz koje ćemo ih servirati.
  • Ok, sad smo završili sa njokama, da se bacimo na sos. Znači, dobila sam suvi triper seckajući 500g pomodorina. Ako imate neku automatsku seckalicu, preporučujem je od sveg srca. Ako ne, onda iseći pomodorine na tanke, što tanje listiće. Nema potrebe da se ljušte. Još je pipaviji posao nego seckanje. Užas živi! Ali, sa srećom, jedini težak deo ove pripreme je sada gotov.
  • U tiganju zagrejati 2 kašike maslivog ulja.
  • Kad je ulje vrelo, ubaciti u tiganj naseckane paradajziće. Sa sve sokom, semenkicama, kožom, ma sve! Malo promešamo, smanjimo vatru i pustimo da se krčka.
  • Uzmemo 5 listića bazilike i narežemo ih sitno, te dodamo paradajzu, uz mešnje.
  • U sos dodamo izgnječena 3 čena belog luka. ‘Ali, eDomaćice, zašto izgnječenog?’ – čujem da pitate (ok, možda treba da idem na konsultaciju sa psihologom… čujem glasove). Pa jednostavno: Zato što je lakše ubaciti ga u onu gnječilicu, nego ga seckati. A i kad bismo ga seckali, trebalo bi prvo njega propržiti, a ako nismo pažljivi, ko što ja nisam, lako zagori, pa bude gorak i ode mast u propast.
  • U sos još dodamo so i biber po ukusu, 1/2 kašičice đumbira u prahu i na vrh noža tucane ljute paprike.
  • Ostavimo da se krčka još 5min uz lagano mešanje.
  • Kada je sos gotov, sipamo ga u činiju sa njokama i sve zamešamo da se izjednači.
  • Serviramo posuto izmrvljenom fetom.
  • Ukrasimo usitnjenom bazilikom.

evo, ovako je ispalo, samo nisam imala baterije da slikam 🙂

Ukratko:

1kg njoka
500g pomodorina
2sk maslinovog ulja
7 listova bazilike
3 čena belog luka
so, biber
1/2kk đumbira u prahu
malo tucane ljute paprike

30 minuta

4 osobe

Predlog:
bazilika = majčina dušica
Umesto tucane paprike može čili. Ja sam inače htela lepo sušenu baziliku, al nije bilo, pa sam dohvatila onu koju mama uzgaja pored prozora. Ako nemate sveže, za kuvanje je sasvim dobra i ona obična. Za ukrašavanje i ne baš. Došla sam do zaključka da koliko god fete pospem po njokama, ljudima nije dosta, tako da preporučujem da se uz njoke donese i čanče sa fetom, pa ko voli – nek izvoli. Umesto fete može parmezan, ali je ovako milion puta bolje.

 

3 Responses to “eDomaćica: Njoke sa sosom od pomodorina i fetom”

  1. Saša Says:

    Om-nom-nom :D. Ovo ti super izgleda

  2. […] se kuva. Kada njoke isplivaju na površinu, pustimo ih još jedno 5min. Znam da sam ovo već pisala ovde, ali sam došla do zaključka da njoke treba probati, jer ova fora sa isplivavanjem nije 100% […]


Leave a comment